En resa i vinets tecken
 

Att resa i Italien, Spanien, USA, Australien eller Frankrike med syftet att möta nya människor, umgås med vänner eller kära – och samtidigt lära sig mer om vindistrikt och lokala specialiteter är något som många drömmer om. Och kan du inte ta dig hemifrån, varför inte bjuda på vinprovning hemma hos dig i ditt kök? Vi tipsar om vinresor, eller hur du smalnar av din egen vinprovning som du kan ha hemma. Ingen har sagt att man inte lär sig otroligt mycket, bara genom att prova själv hemma i köket!

Det är när man får läsa om Chardonnay, Pinot Gris OCH Sauvignon Blanc som det vattnas ordentligt i munnen på de flesta: https://www.thewineagency.se/sv/vinkategorier/vitt-vin/! Att beställa hem viner från en svensk vinimportör har blivit allt vanligare för folk som vill upptäcka sortimentet bortanför Systembolagets utbud. Blir man då inte sugen på att göra en resa i vinets tecken? Och om inte, beställ hem några viner i något särskilt tema, bjud hem vänner och prova tillsammans vinerna. Jämför smakerna, sätt betyg på vilken som är godast, och kanske gissa vilken som var mest lagrad?

Vinprovning utomlands

Vinresor kommer i många olika former, och idag finns det ett stort utbud av olika paketerbjudanden för den som vill göra en resa i vinets tecken. Kanske ett besök på världens hemligaste vinprovning, som du kan läsa om i SVD? Eller vill du kanske kombinera shopping med vinprovning, som börjar bli alltmer efterfrågat?

Att åka på vinprovning är en rolig resa att göra tillsammans med ett gäng. Kanske blir ni några kollegor som åker, eller varför inte samla det gamla kompisgänget? En vinprovning kan både ha roliga och romantiska inslag. Öppna ditt hjärta, och låt kärlekens dryck ta dig till nya nivåer. Lär dig mer om lokala specialiteter, om jordmån, klimat och arbetsförhållanden. Ett vin är så mycket mer än bara en dryck. Det är ett resultat av många års arbete, skörd, avsmakning, lagring… Hur påverkar det vinet? Det är precis sådant du får lära dig på en vinprovning.

Vinprovning hemma

Men en vinresa kan lätt gå över budget, och för den som vill säkra sin plånbok kan man göra en vinprovning hemma. Då finns det några knep man kan ta till för att smala av det man ska smaka. Vill du kanske utforska vilka viner som går hem till lite vad som helst, eller vill du nörda ner dig extra i vilka specifika smaker som gifter sig med varandra? En vinprovning kan ha olika syfte. Lägg upp det utefter vad det är du och ditt sällskap vill upptäcka, ett smart tips är att verkligen smalna av för att lära känna olika nyanser.

Ett exempel på ett vinprovningsupplägg är att välja ut ett specifikt italienskt vindistrikt. Välj distriktets specialitet, och smaka tre olika sorter. Eller varför inte välja en druva, säg sauvignon blanc, och se hur de olika distrikten – från norr till söder – i givet vinland, smakar olika beroende på terroir? Det är så man skaffar detaljkunskap, och kan utöka sina smaklökars kapacitet att leta efter de dolda, och uppenbara, smakerna.