cruise-ship-holidays-cruise-vacation-68737Under 2017 beräknas 44 stycken stora kryssningsfartyg att lägga till i Göteborgs frihamn. Det är en ökning gentemot förra året, men inget rekord om man jämför med tidigare år. Ett av fartygen som öppnade kryssningssäsongen i hamnen är kända Aida Cara, som la till på långfredagen. 

Det syns tydligt att allt fler väljer att kryssa när det kommer in tusentals turister i Göteborgs hamnar. Det är en stor ny semestertrend där de som reser upplever allt från en stor båt.

Hela 60 000 passagerare väntas kliva iland

Beräknat så kommer cirka 44 kryssningsfartyg av olika nationalitet och storlek att anlända till Frihamnen i Göteborg med passagerare. Det motsvarar ungefär 66 000 turister, vilket är en ökning mot vad kryssningsturismen förde med sig förra året, enligt en artikel i GP. Men det är inte ett rekord. Det bästa året för kryssare i Götet var under 2014 då hela 73 fartyg kom till Göteborgs hamnar.

Konkurrerande hamnar minskar trafiken

Men visst är det så att båttrafiken och förändras, precis som all annan turism. Och i och med andra hamnar, som nyheter Amerikakajen så märks det också av att färre kryssningsfartyg anländer till Göteborg. För kända Aina Cara som inledde säsongen med att stanna till i Göteborg, blir det sista gången hon kommer dit till som första stopp. Nu blir det istället Amerikakajen som gäller, och detta kan i sin tur ge konkurrerande hamnar som danska hamnar som Århus och Skagen motstånd.

2 juni kommer årets största kryssare

Och det är som sagt båtar av olika storlek som glider in i Göteborg. Den 2 juni kommer den allra största av dem, för året i alla fall. Det är Norweigan Getaway som med sina ståtliga 325 meter och ca 4000 passagerare ombord som kommer att lägga till i Skandiahamnen, då de andra hamnarna är för små. Jill Söderwall, affärsområdeschef för kryssning på Göteborgs Hamn tror inte att staden haft ett sådant stort fartyg på besök innan.