Det finns många platser på jorden som är rena drömmarna att åka till. Det är dock skillnad på vad som är drömresmålet för olika personer. Vissa gillar snö och kallt, vissa vill bara gå på muséum och vissa vill ligga på en solig strand och bada i det varma, salta havsvattnet. Det gäller att hitta rätt resmål för rätt tillfälle och rätt person.

De flesta vill åka till varmare breddgraderDe flesta svenskar vill semestra i solen

Den typiske svensken. Som sällan upplever temperaturer över 22 grader men som varje vinter få sig en känga som är kall och mörk. Denne drömmer allt som oftast om ett soligt och varmt paradis, där ingenting stör och där man kan ligga i solen och ta det lugnt hela dagarna. Många åker till exempel till Thailand över jul och nyår, av just den anledningen. Värmen lockar med sin förföriska röst och det är få som tackar nej.

De länder som toppar svenskarnas resmål är:

  • Thailand – överlägset populäraste jul och nyårs resmålet.
  • Mallorca
  • Turkiet
  • USA
  • Grekland

Oftast är det de soligaste, och varmaste, platserna i dessa länder som besöks mest.

Länder med mest sol och värme vinner inte

Det finns många länder som har mycket sol och som därmed ofta har ganska hög lufttemperatur. Det är dock, som du kanske misstänker, en öken som för flest soltimmar om året. Saharaöknen vinner överlägset med solsken upp emot 97% av den maximala soltiden. Det är även i Afrika vi finner världens varmaste land, Etiopien. Dessa platser har dock för mycket sol och värme för att det ska vara i närheten av behagligt att solsemestra där.

De platser som är populärast för solsemester är oftast de som håller en temperatur mellan 30 och 40 grader, och som samtidigt har ganska hög luftfuktighet och närhet till vatten. Dessa platser är nämligen mycket mer anpassade till vad vi människor tycker är behagligt, även om det även där blir långt för varmt för oss nordbor. För de som reser med barn är det dock fortfarande svårt att hitta platser som inte kokar de små liven inifrån men som samtidigt fyller de krav som du har på semestern.