Den som ska ut på en längre kryssning kommer att uppleva en av de bekvämaste perioderna i sitt liv. Men det kommer även att tillkomma en obekväm aspekt, och det är saknaden efter prylarna därhemma. Därför bör man planera lite innan, och fundera på vilka prylar som kan vara värda att ta med sig.

En bra och prisvärd karta

Om det blir många stopp i land på kryssningen underlättar det om man har en bra karta. Helst en som täcker in hela världen. Faktum är att det finns en sådan karta. Den heter Google Maps, och har nyligen begåvats med flera nya finesser, som turister kan uppskatta:

  • ”Fly-over”-funktion i 3D i Google Earth. Google har låtit fotografera höga byggnader och andra landmärken vilket ger känslan av att du som användaren kan flyga över dessa platser.
  • Mobilversionen av Google Maps får offline-funktion. Utmärkt när du exempelvis är utomlands och vill undvika höga roamingavgifter för nedladdad datatrafik.

Offline-funktionen gör att du kan navigera med hjälp av kartan, även utan internetuppkoppling. Det gäller bara att du laddar ned kartan när du har uppkoppling, exempelvis på fartyget. Om du har en iPhone, eller en annan telefon som inte har Android, kan du köpa en platta med Android. Använd en rabattkod för Pixmania så får du plattan billigare. Det är nämligen bara på Android-prylar som du kan använda Google Maps online. Med en platta får du dessutom en karta i bekväm storlek, och behöver inte skrolla med fingrarna precis hela tiden. Du kan dessutom fylla plattan med e-böcker, som varken tar plats eller väger någonting.