Vi har ganska nyligen lämnat sommarmånaderna bakom oss, och nu väntar ännu en (vad det känns som) evig vinter. Allt fler bestämmer sig för att fly åtminstone ett par veckor av mörker och kyla här hemma och väljer att spendera en tid på något varmt ställe med sol och bad. Kryssningar blir vanligare för varje år som går, och klassiker som Thailand och Kanarieöarna fortsätter att locka soltörstiga svenskar.

Det är viktigt att skydda sig på olika sätt när man reser utomlands. Det kan man göra både i smått och stort, bland annat på följande sätt:

 

  • Solskydd i form av bland annat solkräm, hattar och tunna t-shirts att ha på stranden. A och O på solresan. Solen är stark och utan solskydd riskerar man faktiskt att få riktiga brännskador.
  • Ta reda på om några vaccinationer, till exempel för hepatit A och B, behövs dit du ska resa.
  • Använd alltid den så kallade ”safety boxen” på ditt hotellrum.
  • Myggspray och myggnät kan vara en god idé på platser där mygg förekommer, om inte annat för att få sova ostört.
  • Trygghetslarm. Finns i lite olika utföranden och kan vara en billig livförsäkring.

 

Ett modernt sätt att känna sig trygg

Det sistnämnda sättet att skydda sig på, trygghetslarmet, ser vi kanske främst som en liten nyckelring där man kan trycka på en knapp som gör att det börjar tjuta något ordentligt, eller så kanske vi tänker oss en pepparspray man kan avfyra i någons ansikte. Men det finns nyare, bättre och tryggare metoder att använda sig av. Som ett exempel kan vi nämna WalkMeHome, som man kan beskriva som en trygghets-app man kan ha i sin telefon. Den låter en välja ut upp till fem ”skyddsänglar” bland sina vänner och bekanta, som sedan kan ”vaka” över en när man till exempel är på väg hem ensam en sen kväll. Skyddsänglarna får ett SMS när man börjar gå med information om var man ska och hur lång tid det beräknas ta. De kan dessutom se ens ungefärliga position på en karta. Det bästa av allt är att den här appen fungerar både hemma i Sverige och utomlands, så det finns inga anledningar att inte ladda ner den! Läs mer om appen här: www.walkmehome.com/sv.