Sommaren är snart över och allt fler kommer tillbaka till kontor och jobb, kanske med en gnutta ångest. Det är ingenting som är ovanligt – snarare tvärtom, och det går att jobba mot ångesten.

Börjar din semester lida mot sitt slut? Den kanske redan är slut? Då kanske du känner en lätt ångest, en ”tillbaka-till-jobbet-ångest”. Det är du inte ensam om, det är snarare mycket vanligt. Och lika viktig som det är att ta semester – är det att komma tillbaka med ett lugn, och ha redskapen så att man kan hantera ångesten. Även tidningen Aftonbladet har skrivit om denna ångest, och har listat de ”bästa botemedlet”. I artikeln menar man på att man för det första ska komma ihåg att ångesten snart lägger sig, livet på jobbet blir återigen vardag och du vänjer dig.

Det man dock kan göra för att inte känna så mycket ångest inför jobbet är att se det som en nystart. Nu har du möjligheten att kanske ta i lite mer än vad du gjorde innan ledigheten. Du har möjlighet att med ny kraft prata med chefen om vad det finns för alternativ som du kan ta till, för att göra ett ännu bättre jobb. Du kan även skaffa dig en nystart utanför jobbet. Kanske har du legat på latsidan under ledigheten? Börja träna några dagar i veckan. Det ger dig endorfiner och ork att klara av första arbetsveckan. Är träning ingenting som intresserar dig kan du istället sysselsätta dig med att börja med en ny hobby: måla, börja med keramik, gå en skrivkurs – vad du vill.

Viktigast är att du inser att den känslan av ångest som infaller sig efter semestern är övergående. Den är inte konstant, som så mycket annat kommer den att gå över. Du kommer att överleva, och snart har det gått ett år – och du är återigen på en semester som du inte vill ska ta slut.