road-car-tireSverige är otroligt vackert och det bästa sättet för att se det är att bila genom landet. Det finns massor av vackra vägar som kan ta dig genom landet och här nedan tipsas det om de allra vackraste – det är bara att välja och vraka.

Vet du vad en turistväg är? Det är vägar som är vid sidan av de stora vägarna, som ofta visar mer natur och vyer. 

Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland

Om man börjar lite uppåt i Sverige så finns det massor av vackert att se. I Dalarnas län kan man ta ett alternativ till väg 70 mellan Leksand och Rättvik och istället åka via Tällberg. Där kan man njuta av vackra Siljansbygden och klassiskt röda timmerstugor i sann dala-anda. När man ändå är på plats så kan man passa på att se Rättvik Classic Car Week för att kombinera nöje och bilar, vilket liknar evenemang har vi tidigare skrivit om. I Gävleborgs län kan man åka ett alternativ till tråkiga väg 301 och istället ta Hälsinggårdsvägen för att uppleva gamla hälsingegårdar. I Uppsala kan man ta ett alternativ till E18, och istället åka genom Trögden för att bland annat se kulturlandskap som Boglösa hällristningsområde och Grönsöö slottet. I Västmanlands län finns även där ett alternativ till E18, mellan trafikplats Hallstahammar och Västerås. Även där blir det slottsupplevelser för den som vill se det, med Tidö och Strömholms slott.

Turistvägar i Skåne

Vill man åka på gömda vägar i Skåne finns det också mycket att se. Humleslingan i Skåne län är ett alternativ till E22 där man får se Skånes största sjö. Här följer ännu ett vägtips, skrivet av Expressen:

”Stenvägen, Skåne län – Alternativ till väg 23 i nordöstra Skåne. Binder samman Wanås utställningar, Brio lekomuseum och diabasbrytning i det så kallade Stenriket.”