Semestertider är glada tider, det är någonting som svenskarna har levt efter länge och antagligen även därför som vi också är ett av de länder som har mest semester i hela världen. Eller så beror det på det kalla och mörka väder vi tvingas leva i mestadels av året, vi behöver ledighet för att samla energi och överleva de mörka månaderna.
Det är nog även därför vi gärna lägger en stor summa på semester, den är så otroligt viktig för oss. Så här har man skrivit i Svenska Dagbladet om svenskar, pengar och semester:
De semestrande svenskarna planerar att lägga ännu lite mer pengar på årets ledighet; 16 000 kronor jämfört med 14 000 förra året.
Det är ganska mycket pengar, men samtidigt är det förståeligt med tanke på vad semester kan innebära för resterande delen av året. Hur brukar då semestern finansieras? Enligt artikeln så finansierar de flesta sin semester med lön eller sparade pengar, men många räknar också med att få tillbaka på skatten och använde de pengarna. Det är få som väljer att låna pengar för att göra någonting på sin semester, men det finns. Runt 2 procent räknar man med lånar pengar för att komma iväg.
Någonting som numera är vanligt är även att man prioriterar miljövänliga resor. Det är en bra sak, med tanke på att vi måste ta hand om vår planet och jorden. Annars kommer vi behöva ta semester till en ny galax för all framtid. Och det är ingen lätt sak att ordna. Hur du kan prioritera en miljövänlig resa kan du läsa om i denna artikel från Expressen.
Om du nu åker iväg på en resa kan det även vara god idé att uppföra sig. Svenskar är ganska duktiga på att anpassa sig till andra länders kulturer, men det finns saker som vi gör lite fel. Läs gärna denna, ganska roliga artikel, om de 10 värsta misstagen som svenskar gör på semestern.